Return to site

Niki, a világ legcsinosabb Vasembere

Demeter Nikolett igazán szerencsésnek vallhatja
magát. A csinos, 31 éves orvosként végzett szegedi lány immáron több mint egy éve él Panamában, ahol táplálkozási tanácsadóként és wellness trénerként dolgozik. Szabadidejében sorra járja a világ legjelentősebb triatlon és ironman versenyeit. Néhány nap múlva Floridában áll rajthoz.

Demeter Nikolett történetére nem túlzás ráaggatni a meseszerű jelzőt. A most 31 esztendős szegedi lány néhány éve még teljesen "normális" életet élt. Azt már gyerekfejjel tudta, hogy orvos akar lenni, ezért szinte magától érthetődő volt a középiskola, és utána az egyetem kiválasztása. Előbb a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium speciális biológia tagozatára járt, innen felvételizett a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Szakára.

Az egyetemet már a fővárosban fejezte be, nyolc éve a táplálkozás és prevenció területén dolgozik, mint táplálkozási tanácsadó. Az elmúlt években a fő szakterülete a sporttáplálkozás, teljesítménynövelés volt.

Szűk két éve kezdett el triatlonozni, amikor a fejébe vette, hogy teljesíti a mexikói Cozumel szigeten rendezett Ironman versenyt. Márpedig ahogy a neve is hűen tükrözi, ennek a teljesítéséhez bizony vasakaratra van szükség: megszakítás nélkül 3,86 km-t kell előbb úszni, majd 180,25 km-t kerékpározni, és a végén mindenzt egy maratoni futással (42,195 km) megfejelni.

Ez még akkor is bátor vállalkozásnak tűnt, ha Niki azért nem volt az a testnevelésből felmentett típus. - Édesapám tanított meg úszni a sportuszodában, négyévesen. Ettől kezdve az uszoda lett a második otthonom. Ha éppen nem az iskolában vagy otthon voltam, akkor ott lehetett megtalálni - magyarázta Niki. 17 éves korától előbb a Szeged színeiben, majd pedig a fővárosban, az ASI Vasas csapatában vízilabdázott. A bringázás is csak hobbi volt előtte, a versenyszintű kerékpározást 2013 januárjában kezdte el.

A nagy elhatározás után rendszeresítette a napi tréningeket, számos rövid távú triatlon- és futóversenyre nevezett, hogy ellenőrizhesse, hol tart a felkészülésben. Aztán eljött a nagy nap. A mexikói versenyen 12 óra körüli befutó időt kalkulált magának, de jócskán túlszárnyalta az elvárásait: 10 óra 46 perces eredménnyel fejezte be az első teljes távú ironman versenyét.

És még csak ezen a ponton kezdődött az igazi "tündérmeséje". Cozumel szigetén ismerte meg a szintén triatlonos panamai barátját, akivel azóta Közép-Amerika legdélibb államában élnek. - Az elején nehezen ment az időjáráshoz való alkalmazkodás, hiszen itt mindig nagyon meleg van, és óriási a páratartalom, mivel az ország nagy része dzsungel - beszélt az éghajlati különbségekről Niki.

Ez főleg az edzések idején jelentett számára nehézséget, de mostanra már egészen jól bírja, sőt előnyt is kovácsol belőle más versenyhelyszíneken.

Most is egy óriási megmérettetésen van túl, vasárnap Floridában állt rajthoz egy ironman viadalon. - Decemberben kezdtem el az alapozó időszakot, azóta folyamatosan edzettem. Célom saját időeredményem javítása és az ausztriai világbajnokságra feljogosító kvóta megszerzése volt. Egy makács íngyulladás hátráltatott, de az úszás és a bringa így is nagyon jól ment. A vízből elsőként
jöttem ki, a kerékpározás befejeztével pedig negyedik voltam a korcsoportomban, de a futást már nem tudtam vállalni a fájdalmak miatt. A vébé így most kimarad, de augusztusban a budapesti Ironman versenyen találkozunk!
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly